07.11.2021.
GSS - stanica Zenica

BRZA I USPJEŠNA AKCIJA SPAŠAVANJA NA ČVRSNICI

Dana 21.05. u 17:15h na lokalitetu Čvrsnice na stazi od Muharnice prema Hajdučkim vratima, tačnije pri povratku neposredno ispod raskrsnice gdje se razdvaja staza za Vilinac dogodila se nesreća. Unesrećana je bila učesnica "VEDRO" kolone u kojoj su se nalazili i gosti planinari iz Turske.
Povreda je nastupila kada je učesnica stala na nestabilan kamen koji se nalazio na travi, prilikom čega je došlo do iskretanja desne noge u skočnom zglobu i višestrukog preloma tanje kosti potkoljenice "fibule" uz sami skočni zglob.
Ss
Moramo napomenuti da članovi GSS Stanica Zenica, ujedno vodiči Vedra te gosti Vedra iz Turske od kojih je jedan i profesionalni medicinski tehničar u Mountain Rescue Turkye, su odradili odličan posao. Napravljeno je inprovizovano transportno sredstvo od planinarskih štapova, prusike i ljepljive trake. Te je istim tim transportnim sredstvom povrijeđena transportovana 4 do 5 kilometara, odnosno 3h i 30min. Zadnjih 20 minuta na teren je stigla ekipa GSS Jablanica preuzela i odnijela unesrečenu na transportom sredstvu "Mariner" do vozila i transportovala na daljnji tretman u Bolnicu Jablanica.
Zahvaljujemo se prisutnim članovima GSS Stanica Zenica, UP Vedro i GSS Stanica Jablanica na pruženoj stručnoj pomoći unesrećenoj.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram