10.07.2021.
GSS - stanica Zenica

ČLANICE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA STANICA ZENICA SVAKODNEVNO U AKCIJI

Da spašavanje s visokih zgrada ili stijena i učestvovanje u raznim akcijama spašavanja s nepristupačnih terena nije isključivo muško zanimanje, dokazuju članice Gorske službe spašavanja Stanica Zenica. Čak ih je 10 koje su aktivne članice i redovno učestvuju u vježbama s ostalim kolegama muškarcima. 

 

One ističu da ovaj posao rade samo iz ljubavi i želje da pomažu drugima. U radu GSS -a učestvuju kao volonteri, jer sve, uglavnom, imaju redovno zaposlenje ili su studenti. 

 

Jedna od njih s najdužim stažom u zeničkom GSS-u je Maja Galić. Inače je već duže od 14 godina policajka. Član GSS-a Stanice Zenica je četiri godine. 

 

“U GSS sam se prijavila na nagovor kolege, koji je, također, član i s kojim sam planinarila. Još nisam učestovala u pravim akcijama spašavanja, ali redovno učestvujem u vježbama. Imam posao koji radim u smjenama. I ako umjesto noćne smjene dođem na sastanak u GSS, a ne odem na spavanje, onda to za mene nije ništa drugo nego ljubav prema ovom zanimanju“ - ističe Galić

 

Njena kolegica Ajna Aganhodžić studira hemijsko inžinjerstvo, a članica je dvije i po godine.

 

“Otac mi je već dugo član GSS-a tako da sam uz njega i ja krenula. Ranije sam dosta planinarila, kao i cijela moja porodica, i tako sam zavoljela i ovo zanimanje” - kaže Aganhodžić

 

Među ovim hrabrim Zeničankama je i Amina Hujdur, koja je po zanimanju profesorica bosanskog jezika i književnosti. Kako kaže, godinama se bavi planinarenjem.

 

“Što se tiče spašavanja, priznajem da nemam nekog velikog iskustva. Više sam angažirana kao tehnička podrška, kao što je obučavanje planinarskih vodiča i poticanje mladih na značaj spašavanja te uključivanje srednjoškolaca u službu” - kaže Hujdur.

 

Članica ovog tima već tri godine je i Alma Durmiš, inače diplomirani ekonomista. I ona je dugogodišnji planinar, a u ovaj tim, kako kaže, privukle su je njihove aktivnosti i česte ekspedicije koje organiziraju. 

 

“Privukle su me i njihove tehnike spašavanja, kao i akcije. Odlučila sam se pridružiti ovoj sjajnoj grupi i to je moj najbolji potez u životu. Cijela ekipa i svi vjerujemo jedni drugima, dišemo kao jedan, a to je najvažnije u ovom poslu” - kaže Durmiš.

 

Tu je i najnovija članica GSS Stanice Zenica, koja nam se upravo priključila, Nikolina Rako. Došla je na nagovor prijatljice, a i zanima je ekstremni sport. 

 

Među članicama je i Alma Đonko, profesorica violine. Ova svestrana djevojka, osim spašavanja s visina, bavi se i raftingom i planinarenjem.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram