07.11.2021.
GSS - stanica Zenica

ISPIT ZA ZVANJE REGISTROVANI GORSKI SPASIOC

Na Špicastoj stijeni kod Sarajeva izvedena akcija spašavanja nastradale djevojke
Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine ovog vikenda na lokalitetu Sarajeva organizovala je dvodnevno polaganje ispita za zvanje "Gorski spasilac."
Pozivi prema stanicama GSS FBiH i akcije spašavanja na nepristupačnim terenima su sve učestalije povodom čega je neohpodno kontinuirano jačanje kapaciteta gorskih službi kroz konstantne obuke. Kruna zahtjevnog i kontinuiranog rada u GSS-u je polaganje ispita za zvanje "Registrovani gorski spasilac." Put kojim kandidati prolaze za sticanje zvanja uključuje obuku iz osnova planinarenja i snalaženja u prirodi, ljetne i zimske tehnike spašavanja te pružanje prve pomoći unesrećenom do pristupa profesionalnih medicinskih službi. Poslije završenih obuka, kandidati su dužni obaviti dvogodišnje stažiranje i aktivan rad untar matične stanice pod mentorstvom iskusnijih kolega, spasilaca.
Nakon što matična stanica prepozna spremnost kandidata, isti se prijavljuju za zvanično polaganje koje se na godišnjem nivou organizuje od strane GSS FBiH.
Ovog vikenda domaćin je bila Stanica Sarajevo, a uobičajena praksa je redovna izmjena lokaliteta za program polaganja.
U subotu 16.10., u prostorijama GSS FBiH je devet kandidata iz pet stanica sa područja FBiH pred ispitnom komisijom sastavljenom od tri instruktora GSS-a i jednog doktora medicine, predsjednika komisije za medicinu u GSS-u, polagalo pismeni i usmeni dio ispita. Aktivnosti su koordinisane od strane šest kandidata za Instruktore kojima je ovakav rad u programu stažiranja te uslov za polaganje za zvanje "Instruktor" GSS FBiH.
Praktični dio ispita, izvođenje simulirane akcije spašavanja unesrećene alpinistice izveden je na lokalitetu Špicaste stijene u nedjelju 17.10.2021. godine, uključujući sve elemente stijenskog spašavanja i strukture organizovanja akcije, gdje si kandidati imali priliku da pokažu svo stečeno znanje.
Instruktori i Kandidati za instruktore su pratili praktični dio ispita te nakon konsultacija i ocjenjivanja utvrdili da je šest kandidata uspješno zadovoljilo sve ispite i time steklo zvanje "Gorskog spasioca".
Gorska služba spašavanja je ozbiljna i neophodna karika u spašavanja na nepristupačnim terenima te je svaki uspješan korak i napredak veliki doprinos za naše društvo.
Ovim putem čestitamo kandidatima na demonstriranom znanju i spremnosti za djelovanje u ekstremnim uslovima kada je njihov doprinos neophodan za spašavanje života.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram