05.11.2021.
GSS - stanica Zenica

KONTINUIRANA OBUKA - NAŠ USUD

Proteklog vikenda članovi Gorske službe spašavanja Stanica Zenica su nastavili edukaciju iz oblasti alpinizma i gorskog spašavanja, te učestovavali u obezbjeđenju planinarske šetnje.

Šest članova Stanice je u junu započelo svoju edukaciju kroz ljetni tečaj gorskog spašavanja u organizaciji FGSS-a, koje je privremeno obustavljeno zbog pandemije covid-19. Radi poboljšanja situacije tečaj se nastavio, pa su polaznici protekli vikend bili na obuci u Jajcu. Aktivan radni vikend je maksimalno iskorišten kroz predavanja i kroz simulaciju tri akcije spašavanja unesrećenih. Tom prilikom primjenjivana su ranije usvojena znanja upotrebe tehničke opreme, pomagala i GPS  tehnologije. Kroz vježbe rađeni su sistemi spašavanja i transporta u otežanim uslovima pa i noću, izrada tirolske priječnice i prilagođenog transporta.

Članovi Stanice, zajedno sa članovima Alpinističke sekcije GSS Stanica Zenica su protekli vikend iskoristili za nastavak edukacije iz oblasti alpinizma, te uvježbavanje tehnika penjanja po stijenama. Predvođeni instruktorom alpinizma - Jure Miljak i registrovanim alpinistom - Edin Drino, učesnici edukacije su zakoračili u svijet alpinizma i penjanja, te od najiskusnijih imaju priliku usvajati nova znanja i vještine.

Pored gorskog spašavanja Stanica redovno uzima učešće u obezbjeđenju planinarskih šetnji i manifestacija. Članovi GSS Stanica Zenica su protekli vikend učestvovali u obezbjeđenju zeničke "Željezarske transferzale" u organizaciji PD "Željezara" Zenica. Planinarski pohod se odvijao na reonu Sebuje - Kraljevine - Smetovi, gdje su dali svoj doprinos u osiguravanju svih učesnika manifestacije.

Članovi GSS Stanica Zenica vrijedno rade na svom usavršavanju i novim edukacijama i nesebično stoje na raspolaganju bez obzira na vremenske prilike ili uslove rada, te riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram