28.05.2021.
GSS - stanica Zenica

LUPOGLAV 2015 - SJEĆANJE NA NASTRADALE ALPINISTE

Navršava se 45 godina od tragične pogibije planinara na Prenju.

Prije 45 godina, u gudurama snijegom i ledom okovanog Prenja, tačnije vrha Lupoglav, poginuli su planinari - penjači Ilija Dilber, Milorad Stjepanović i Zijah Jajatović. Oni su svoje živote izgubili nakon uspješnog pokušaja prvog preskijavanja Prenja i prvog (poznatog) zimskog uspona na Lupoglav.

Ilija Dilber i Milorad Stjepanović su Zeničani, a Zijah Jajatović je Sarajlija.

Prema dostupnim podacima, sreća ih je napustila negdje između 13. i 14. februara 1970., nakon uspona na vrh Lupoglav, kada su se prilikom silaska, usred nezapamćenog sniježnog nevremena, izgubili u gustoj magli. Šta se sve događalo, i kako su izgledali njihovi posljednji trenutci, tajna je koja će zauvijek ostati zapisana u u prenjskoj bjelini.

Da su bili i osvojili u tim nemogućim uslovima vrh Lupoglav, svjedoči c/b film, koji je nađen u fotoaparatu, nakon nalaženja poginulih, za kojima se u teško pristupačnom terenu dugo tragalo.

Ove godine, 14÷15. februara 2015. u znak sjećanja na tri nesretno poginula mlada penjača, će biti organizovan Međunarodni memorijalni uspon Lupoglav 2015.

 

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram