07.11.2021.
GSS - stanica Zenica

NAMA SU VIKENDI ZA UČENJE, A VAMA?

Članovi naše Stanice i ovaj vikend bili su aktivni s ciljem jačanja kapaciteta, kompetencija i znanja u gorskom spašavanju.
Naime, produženi vikend 18.-20.06. iskorišten je za obučavanje tri člana naše stanice kroz napredni tečaj za vođenje potraga za nestalim licima u organizaciji GSSuBiH. Obuka je organizovana na lokalitetu Matinskog Visa kod Žepča. Kroz vrlo zahtjevan i ispunjen program od ranih jutarnjih sati i do kasno u noć učesnici su prošli predavanja instruktora sa značajnim temama i usvajanjem vještina za vođenje potraga prema utvrđenoj i provjerenoj metodologiji SAR.
Naredni vikend u Mostaru nastavlja se sa obukom sa naglaskom na simulaciju potraga i radom na terenu uz korištenje opreme.
Ovim aktivnostima jačaju se kapaciteti za potrebe akcija potraga koje su najčešće intervencije koje se dešavanju na području djelovanja naše Stanice.
Na drugom lokalitetu, planinarskom domu Ormanj organizovan je drugi vikend medicinskog kursa gorske službe spašavanja sa četiri učesnika ispred stanice Zenica u organizaciji FGSS.
Intenzivna obuka, vježbe na terenu i snalaženje u različitim situacijama, djelovanje pod pritiskom i u različitim izazovnim situacijama uzrokovanim vremenskim i drugim neprilikama. Simulirane su, tokom vježbi pregleda i reanimacije, vremenske neprilike s ciljem uvježbavanja i snalaženja u datim situacijama.
Instruktori- doktori medicine, članovi Medicinske komisije pri Gorskoj službi spašavanja FBiH, su zadovoljni pokazanim vještinama i znanjem učesnika tečaja i savjetuju dalja vježbanja i prenošenje znanja u stanicama.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram