05.11.2021.
GSS - stanica Zenica

OKONČALI SMO LJETNI OSNOVNI TEČAJ ZA GORSKE SPASAVAOCE

  1. i 27. septembra četvrtom vikend obukom Gorske službe spašavanja FBiH završen je još jedan Ljetni osnovni tečaj za gorske spasavaoce. Ovim je 30 polaznika iz nekoliko stanica dobilo status spasioca pripravnika sa početkom puta za obučavanje registrovanog spasioca.

Iako su tokom sedmice najavljene vremenske neprilike navodile na mogućnost odgađanja zadnje vikend obuke u ovogodišnjem tečaju, radni vikend je odlukom organizatora ipak realizovovan uspješno sa dobrim vremenskim uslovima sa domaćinom GSS Stanicom Zavidovići.

Kanjon rijeke Krivaje je uvijek atraktivan, što je jedan od razloga da završetak obuke bude realizovan u mjestu Stipin Han kod Zavidovića. Polaznici tečaja su kroz radni vikend prošli teorijsko- praktični ispit kroz primjenu ljetnih tehnika spašavanja.

Simulacija kompleksnih akcija spašavanja unesrećenih zahtijevala je primjenu stečenog znanja u vertikalnom i horizontalnom transportu, odabiru adekvatnog transportnog sredstva za spuštanje unesrećenog sa nepristupačnih strmih terena, do sistema tirolke i spuštanja preko kanjona rijeke. Ovaj vid spašavanja uključivao je i podršku tima na vodi, što je bio sastavni dio akcija. Polaznici su se upoznali sa potrebama zadovoljavanja svih uslova za provođenje uspješne akcije; dobra organizacija, znanje, poštovanje strukture, ozbiljnost, predanost i timski rad.

Instruktori, kandidati za instruktore i registrovani spasioci su tokom svih vježbi pokazali nesebično zalaganje i svaku priliku tokom vježbi koristili za prenošenje znanja i učenje kandidata za pripravnike.

Kako je ovaj vikend provođena samo praktična obuka, izvedeno je nekoliko simulacija spašavanja tokom dana i noći što je znatno iskustvo za učenje polaznika ovog tečaja.

GSS FBiH sa matičnim stanicama Sarajevo, Visoko, Zenica, Bihać, Jajce, Zavidovići i Brčko bogatiji je za 30 novih spasilaca pripravnika na kojima je obaveza daljeg usavršavanja i sticanja znanja kako bi stasali u kvalitetne i spremne gorske spasioce.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram