10.07.2021.
GSS - stanica Zenica

PLANINARENJE I ALPINIZAM KAO VID PREVENCIJE POREMEĆAJA U PONAŠANJU

Koje planinske ljepotice krije naša Bosna i Hercegovina? Šta su to markacije i čemu služe? Kako izgleda jedan trening Gorske Službe Spašavanja Zenica?… i mnoge druge zanimljive informacije vezane za boravak u planini pronašli smo na Smetovima zajedno sa djecom iz dječijeg doma “Dom Porodica” Zenica.

U nedjelju, 20.11.2016. na zeničkom izletištu Smetovi Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ realizovalo je i drugi dio projekta „Planinarenje i alpinizam kao vid prevencije poremećaja u ponašanju“ gdje su direktni korisnici ovog projekta štićenici Dječijeg doma „Dom porodica“ Zenica, djeca uzrasta od 12-18 godina oba spola.

Uz topal čaj i divnu atmosferu u Domu radioamatera Smetovi, ovi potencijalni mali planinari saznali su mnogo toga o planinarskoj etici, sigurnosti u planini i markacijama nakon čega je slijedio onaj aktivniji dio gdje su djeca uz mnogo čistog zraka, a još više smijeha i pozitivne energije učila kako postaviti šatore te šta se to podrazumijeva pod alpinističkom opremom. A onda, kao šlag na tortu, uslijedila je vježba spuštanja sa zip linom u organizaciji GSS-a gdje su mali planinari pokazali svoj veliki avanturistički i timski duh.

Zahvaljujući sponzorima i finansijerima; Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, zeničke industrije mlijeka „ZIM“, pekara “SUNCE” i “MIDO”, diskont pića “LAGUNA” i fizička lica koja su spremila nešto od hrane, i grupa mladih planinara koja je pripremila poklon paketiće za učesnike, odlčan gozba u vidu doručka i ručka bila je neizbježna.  Zahvaljujemo se takođe i Izviđačima koji su ugrijali dom i pružili nam predivan boravak u svojim prostorijama.

Tog dana, ova ekipa (9 djece iz „Dom Porodica“ i jedan njihov odgajatelj, 4 osobe iz GSS-a i 4 člana projektnog tima „VEDRO“), ne samo da je udruženim snagama promovisala zdrav način života, prirodne ljepote naše zemlje i ljepotu planinarenja nego je dala i odličan primjer kako na najbolji mogući način iskoristiti slobodno vrijeme te učiniti jedan dan veoma produktivnim i pozitivnim.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram