10.07.2021.
GSS - stanica Zenica

POKAZNA VJEŽBA SPAŠAVANJA UNESREĆENOG NA LOKALITETU JANJIČKIH STIJENA

Na Janjičkim stijenama u blizini Zenice danas je izvedena pokazna vježba Gorske službe spašavanja Zenica.

Ovo je bila rekonstrukcija događaja prošlogodišnjeg pada mladića (17) sa litice Janjičkih stijena, ali i ispit spremnosti ovih hrabri ljudi koji su građanima uvijek spremni priskočiti u pomoć, često rizikujući i vlastite živote.

-Dobili smo dojavu da je pao mladić (17) izašli smo na teren, nakon toga sam se spustio do unesrećenog i ustanovio povrede, pozvao potporu spasilaca i transportna nosila za spuštanje unesrećenog. Dok smo mu pružali pomoć i pripremali ga za transport, druga ekipa je pravila sidrište da se bezbjedno spusti. Unesrećeni je brzo zbrinut, te transportovan vertikalnim transportom sa stijene i onda prebačen kroz gustu šumu do ceste gdje su ga čekala kola hitne pomoći - kazao je načelnik GSS stanice Zenica Semir Šatorović.

Vježbi je prisustvovalo 15 spasilaca i pripravnika koju su po riječima instruktora Pinje Rubila obavili posao vrlo dobro, uz naglasak kako su uz skromnu opremu dosta uspješno improvizirali u ključnim trenutcima.

Uz zahvalu Civilnoj zaštiti grada Zenica, kao i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Zenica iz GSS-a Zenica poručuju kako će i dalje vrijedno nastaviti raditi, usvršavati se na različitim terenima i nadati se da će sve ovo ostati na vježbi, da neće biti potrebe za stvarnim intervencijama, ali i ako ih bude ovi momci su spremni da u svakom trenutku intervenišu.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram