16.07.2021.
GSS - stanica Zenica

SKAKAVAC 2019

U dane vikenda, 08. - 09.06.2019. godine, održana je obimna vježba Gorske Službe Spašavanja Federacije BiH. Prostor izvođenja vježbe je lokalitet planine Ozren u okolini vrha Bukovik i vodopada Skakavac a učešće u vježbi su uzele članice Gorske Službe Spašavanja, iz sastava GSS FBiH, Bihać, Brčko, Konjic, Mostar, Sarajevo, Visoko, Zavidovići i Zenica.

Scenario vježbe je definisan elaboratom vježbe Skakavac 2019 a u kratikim crtama je definisao potražnu vježbu i radnje neminovne za izvođenje iste u kojoj je učestvovalo 60 spasilaca na terenu i potražni pas. Kako su bila izgubljena tri lica a po pronalasku dva izgubljena u šumi iznad vodopada dobijamo informaciju da je treće izgubljena osoba alpinista koji se nalazi u stijeni pod samim vodopadom. Alpinistički tim od 12 spasilaca je sa svom potrebnom opremom u vrlo kratkom roku već bio u stijeni gdje je i uočio povrijeđenog alpinistu kojeg su prvobitno medicinski zbrinuli a zatim sistemima za spuštanje preko četiri štanda u stijeni i "Tirolskom žičarom" spustili u podnožje vodopada. Treći tim za izvlačenje je preuzeo unesrečenog alpinistu te ga dopremio na cestu i predao Hitnoj pomoći.

Ova specifična i zahtjevna vježba je od spasilaca zahtjevala maksimalno zalaganje na terenu, profesionalan odnos prema svim zadatcima, te poštivanje smjernica iz scenarija a samo izviđenje vježbe zadnjeg dana je trajalo 4 sata i 10 minuta što je vrijeme na koje bi sve službe koje se bave spašavanjem bile jako zadovoljne. vježba je startala u 11:20h sa šest potražnih timova; u 12:45h su pronađene prve dvije osobe; 13:05h alpinistički tim dolaži na stijenu; 13:20h krenulo se sa vertikalnim transportom; 14:15h povrijeđeni pod vodopadom Skakavac i kreće transport prema bazi; 15:30 unesrećeni iznesen na sigurno čime je vježba i okončana.

Instruktori i supervizori na vježbi su na debrifingu izrazili zadovoljstvo svim viđenim na terenu i ocijenili vježbu jako uspješnom te zahvalili svim učesnicima a kao gosti na vježbi su bile i kolege iz GSS RS.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram