07.11.2021.
GSS - stanica Zenica

STALNA EDUKACIJA ČLANOVA GSS STANICE ZENICA

Da pridajemo važnost učenju, obukama i stalnom rastu, naša Stanica dokazuje aktivnim vikendom više svojih članova
Naime, na četvrtom vikendu obuke kroz Ljetni tečaj spašavanja u organizaciji  FGSS tri člana naše Stanice, sada već pripravnika spasioca, su uspješno položili pismeni i usmeni ispit pred instruktorima tečaja. Ovaj vikend obuke organizovan je tradicionalno u mjestu Stipin Han kod Zavidovića na rijeci Krivaji gdje su zajedno sa ostalim učesnicima izrađivali tirolsku prečnicu sa svim elementima akcije spašavanja.
Iskrene čestitke upućujemo Samidu Grabusu, Ahmedu Muminoviću i Farisu Hinoviću na predstavljanju naše Stanice i dokazivanju da je vrijedilo ulagati sate u učenje i vježbanje.
S druge strane, na planinarskom domu Ormanj kod Pazarića, u organizaciji Medicinske komisije GSS FBiH počela je obuka medicinskog zbrinjavanja za spasioce pripravnike koji će naredni vikend polagati ispit iz teorijskog i praktičnog dijela pružanja prve pomoći, a što je obavezan korak u školovanju za registrovanog spasioca. Alma i Denis Okanović, Šemsa Gačić i Haris Adilović su kandidati ispred stanice Zenica, a stanicu Zenica, kao član Medicinske komisije, predstavljao je i spec. urgentne medicine dr. Mirza Huremović. Huremović je u prethodnom periodu, kroz višemjesečnu internu obuku i vježbe Stanice, pripremao sve naše članove za pružanje prve pomoći unesrećenim u uslovima u kojima djeluje GSS.
Pored ovih aktivnosti u parku prirode Blidinje ovoga vikenda organizovan je certificiranje i trening potražnih timova sa psima Saveza gorskih službi u BiH sa gostima ispred stanica Gorske službe spašavanja Federacije BiH, Gorske službe spašavanja Republike Srpske i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Veoma smo ponosni da je naša Stanica uzela učešće sa potražnim timom Almirom Tabakovićem i Atosom uz logističku podršku načelnika Stanice Šefika Mujezinovića. Naš certificirani potražni tim jedan je od projekata Stanice na koji smo posebno ponosni.
Tim je uvježbavao dosad naučene tehnike Mantrailing-a sa mentorom i instruktorom Bruno Ćapeta iz Hrvatske Gorske službe spašavanja postaja Split, koji je uložio veliku energiju i trud tokom cijelog vikenda prenošenjem značajnog iskustva. Naš tim je dobio značajne pohvale za spremnost i kao dobar tim koji ima želju da uči i radi. Razgovaralo se i o mogućoj budućoj saradnji sa HGSS-om.
Ovim putem se zahvaljujemo i kolegama iz GSSuBiH na gostoprimstvu i lijepom druženju. Ovim je potvrđen put i saradnja naše stanice i potražnih timova Saveza Gorskih Sluzbi u BiH.
Naša stanica nastavlja i dalje sa budućim aktivnostima, radom i trudom iako uglavnom sve troškove tokom obuka i akcija snose sami učesnici.
Ovo je put koji smo izabrali, a naša srca kucaju da budemo zajednici na raspolaganju u situacijama kada druge službe ne mogu da djeluju.
Nadamo se da to naš grad prepoznaje.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram