16.07.2021.
GSS - stanica Zenica

SUNČANA HARMONIJA STIJENE

Gorska Služba Spašavanja Stanica Zenica pored toga što je na usluzi građanima u nevolji na planini i općenito u prirodi provodi i druge aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je rad kroz alpinističku sekciju koja je nedavno aktivirana, a koja će pružati planinarima i sugrađanima mogućnost pristupačnijeg "ulaska" u svijet alpinizma i upoznavanja sa nekim od alpinističkih tehnika. Ali i onima koji su prošli kroz određene edukacije pružiti mogućnost kontinuiteta ispravnog i kvalitetnog korištenja opreme i poboljšanja u tehnici penjanja.

Članovi i simpatizeri sekcije prvu aktivnost su  realizovali u susjednoj nam Hrvatskoj, tačnije u Dalmaciji u Brelima, selo Gornji Kričak, na padinama Biokova. Iz sela dobrim makadamskim putem obilježenim putokazima se dođe do neposredne blizine penjališta, do parkinga sa lijeve strane puta. Odma iznad parkinga je tabla sa putokazom, od koje se hoda  5-20 min. ovisno kojoj stijeni želite pristupiti. Mi smo penjali u sektoru  "Grb"

Smjeri: Via claudia 4b  , elefantenbauch 4b+

Ukoliko volite da penjete ploče na prvom ste mjestu. Ploče koje zahtijevaju preciznost i izdržljivost su obilježje ovog penjališta.

Stijena nudi veliki broj smjerova srednje težine, iako ima i dosta lakših smjerova.

Pored samog penjanja neophodno je proći edukaciju i upoznati se sa opremom (korištenje opreme, čvorovi, abzajl..)

Ono što je zanimljivo za ovo penjalište da ga je opremio austrijski penjač Christian Hacker koji je sa prijateljima opremio gotovo sve smjeri.

Posebnost ovog penjališta i što mu daje draž je pogled na more i obližnje otoke Brač i Hvar.

Penjalište je pogodno za penjanje tokom cijele godine, izuzev ljeta kad treba izbjegavati penjati u periodima od 12-18h zbog topline i UV zračenja.

Nakon uspješno ispenjani smjeri druženje smo nastavili sa našim prijateljima sa kojima smo se našli u Omišu.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram