10.07.2021.
GSS - stanica Zenica

VJEŽBA SPAŠAVANJA NA DAN PLANINARA FBIH NA SMETOVIMA

Dana 23.juna 2016. godine na zeničkim Smetovima,a u organizaciji PS BiH, održan  je tradicionalni međunarodni Dani planinara FBiH. Pored velikog broja   domaćih planinarskih društava ove godine bili su prisutni i gosti planinari iz Srbije i Hrvatske. Domaćin je bilo PD Željezara Zenica.

Drugog dana susreta, nakon svečanog dijela otvaranja manifestacije i postrojavanja društava, uslijedila su dva planinarska pohoda.

Članovi Gorske službe spašavanja Stanica Zenica su, pored svoje uloge osiguranja planinara i gostiju, izveli i pokaznu vježbu spašavanja. Naime, na. planinarskoj stazi Smetovi - Kraljevine desila se nesreća u kojoj je planinarka zadobila povrede glave i ramena. Brzom i uvježbanom akcijom u kojoj je učestvovalo petnaest članova GSS-a, unesrećena je sa mjesta nesreće prebačena do najbližeg sanitetskog osoblja.

Ovom vježbom, koja je ocijenjena kao jako uspješna, pokazalo se znanje i rad podmlađenog sastava GSS Stanice Zenica. Iako je oprema zastarjela,  volja i entuzijazam ovih ljudi, kojima je primarna humana misija, nadjačala je sve prepreke, te  redovno održavaju sastanke, pokazne vježbe i osiguravaju mnoge planinarske skupove i pohode.

Nadamo se da će lokalna zajednica, privredni subjekti, predstavnici vlasti prepoznati ulogu ovih ljudi i osigurati im adekvatnu opremu i bolje uslove rada.

 

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram