06.11.2021.
GSS - stanica Zenica

ZAVRŠEN ZIMSKI TEČAJ GORSKOG SPAŠAVANJA

Proteklog vikenda 06/07.mart 2021 god na planini Prenj, lokalitet Bijele vode, 6 članova GSS - Stanica Zenica, od kojih su pet članovi Samostalne službe za zaštitu i spašavanje na području grada Zenice, završilo je zimski tečaj gorskog spašavanja u organizaciji Gorske službe spašavanja Federacije BiH.
Na tečaju pored članova naše Stanice, tu su bili i članovi iz sljedećih Stanica: Sarajevo, Mostar, Bihać, Visoko, Kakanj i Jajce.
Pored prethodna dva vikenda tokom kojih su se učile i uvježbavale tehnike spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih u zimskim uslovima kao i njihov transport do profesionalnog medicinskog tima, zadnji vikend je bio rezervisan za timski rad, odnosno preživljavanje i boravak u ekstremnim uslovima na planini i izrada bivka odnosno “vučje jame”. Tom prilikom su tečajci pješačili iz područja Rujišta do lokaliteta Bijele vode, sa full opremom za dvodnevni boravak i spavanje u prirodi u zimskim uslovima, kao i sa opremom za potrebe spašavanja. Dolaskom na Bijele vode, instruktori i kandidati za instruktore su dali upute i smjernice za izradu bivka, nakon čega su podijeljeni u timove i započeli sa izradom bivka. Neophodnost adekvatne opreme, lavinska lopata, pokazala se od izuzetne važnosti, mada su se tečajci služili i običnim lopaticama, ašovima, cepinima i sl. Po završetku pravljenja i uređenja bivka zasluženo su se mogli odmoriti i prespavati noć u njima. Obzirom na mjesto i vrijeme bivkovanja, uz adekvatnu opremu boravak u bivku i nije tako neugodan.
Nedjelja je bila rezervisana za slobodne aktivnosti, pa su tečajci odlučili da vrijeme iskoriste za uspon ka nekom od prelijepih vrhova Prenja.
Kolika je važnost zajedničkog rada i vježbi gorskih službi spašavanja govori i to da tokom ovog tečaja učešćem i drugih Stanica postiglo se i učvršćivanje međusobnih odnosa i kreiranje zajedničkih daljih aktivnosti u radu.
Danas je GSS - Stanica Zenica bogatija za još šest završenika zimskog tečaja gorskog spašavanja, te i u narednom periodu nastavit ćemo sa daljim edukacijama i usavršavanjem naučenog, da bismo u svakom trenutku na najbolji način mogli adekvatno odgovoriti na svaki poziv u pomoć.
Vaš GSS Team!!

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram