16.07.2021.
GSS - stanica Zenica

ZIMSKI TEČAJ FGSS-A NA PRENJU

Dana 6. i 7.4 2019 godine naši pripravnici prisustvovali su na trećem vikendu osposobljavanja ujedno i završnom.Obuka je održana na planini Prenj, lokaciji Bijele vode. Obrađena su teme: kretanje na terenu, sondiranje, bivakiranje, korištenje zimske opreme, upotreba gps-a. Okupljanje bilo je u 10:00 sati na Rujištu kod PD Rujište. Provjera opreme, i počinje tečaj predavanjem kretanje terenom. Do Bjelih Voda bilo je potrebno oko 2-3 sata laganog hoda. Na toj lokaciji slijedio je izbor mjesta za izradu bivka, što je ujedno bilo i mjesto  prenočišta. Naši pripravnici noć su proveli u tzv. Vučijoj jami, tačnije rupi iskopanoj u dobokom snijegu. Vučija jama čisti je primjer prinudnog prenočišta, ali jako sigurnog i laganog za izradu.

U toku dana obrađen je veći dio tema dok ostatak, lavinsko sondiranje i upotreba zimske opreme, obrađene su u nedjelju.

Prisustvovale su i ostale stanice FGSS-a, odnosno 20 pripravnika iz različitih GSS stanica, uključujući instruktore i kandidate za instruktora. Poslije analize obuke slijedio je povratak u Zenicu.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram