06.11.2021.
GSS - stanica Zenica

TEMELJNI TEČAJ POTRAGE I SPAŠAVANJA / SAR TEČAJ

Proteklog vikenda, odnosno od petka poslijepodne do nedjelje poslijepodne na lokalitetu Smetova održan je trodnevni Temeljni tečaj potrage i spašavanja / SAR (Search and Rescue) tečaj, po programu Saveza gorskih službi spašavanja u BiH. Domaćin je bila Gorska služba spašavanja Stanica Zenica.
Tečaju je prisustvovalo 26 članova  Gorske službe spašavanja Stanica Zenica, GSS Stanica Jajce ,Gorska služba spašavanja Stanica Banja Luka, Horska služba spašavanja Češke Republike.
Predavači su bili instruktori iz GSSuBiH koji su altruistički i nesebično prenosili znanje, trudeći se da teme koje su izlagali najbolje približe svim polaznicima tečaja, da što efikasnije ih i usvoje, a u kasnijem periodu i primijene na terenu.
Treba istaći da su vodiči potražnih pasa i psi tri dana prije dolaska na Smetove boravili na Matinskom Visu kod Žepča. Na ovom lokalitetu 8 potražnih pasa i 8 vodiča potražnih pasa iz BiH uz 5 pasa i 5 vodiča potražnih pasa iz Češke Republike su prošli naprednu "kinološku obuku". Posebno treba istaći da je ovoj obuci prisustvovao i predstavnik GSS Stanice Zenica, Almir&Atos (K-9 tim). Obuku su vodili pripadnici Gorske službe spašavanja Češke Republike.
Zašto smo se trenutno bazirali na SAR / potražno - spasilaču obuku naših članova? Dovoljno je reći da 70% svih akcija GSS-a upravo čine potrage za izgubljenim i nestalim. Poseban akcenat stavljamo na obuku psa i njegovog vodiča jer jedan pas na terenu mijenja 30 do 50 ljudi. To su prepoznale kolege iz Gorske službe spašavanja Češke Republike /Horske službe Češke Republike i kroz projekat jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja u BiH i bilateralnu saradnju radimo na razmjeni dosadašnjih iskustava i učenjem novih tehnika ka unapređenju potrage. A sve to pod pokroviteljstvom Češke razvojne agencije, te omogućavajući profesionalniji, brži, sigurniji pristup potrazi kako za spasioca tako i za nestalog /izgubljenog.

Komentariši

Najnoviji komentari

    Trenutno nema komentara za prikazati.
    arrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram